Guide - Hvordan velge sengetøy

Sengetøy i sateng er mykt og godt.

 

Liker du best at sengetøyet er mykt og luftig eller svalt og kjølig? Tro det eller ei, men kombinasjonen av materiale, vevemetode og trådtetthet gir tekstiler ulike egenskaper.

Det er ikke lett å orientere seg, derfor har vi laget en guide slik at det skal bli enklere å velge ditt perfekte sengesett neste gang du skal kjøpe noe nytt.

Hvordan velger du ditt favoritt sengetøy?

Det er særlig tre ting du bør tenke på når du skal kjøpe nytt sengetøy: materiale, vevemetode og trådtetthet.

Materiale

Det viktigste er bruk av 100 % naturmaterialer som bomull, bambus eller lin. Det føles behageligere mot kroppen og evner best å transportere fukt. Det kan vaskes på 60 grader, noe som er anbefalt temperatur på kroppsnære produkter.

 

Materialene har forskjellig kvalitet. Hovedregelen er at lengre fibre gir bedre kvalitet som spinnes til de tynneste trådene. Våre sengesett er laget i 100 % naturmaterialer som bomull, lin eller bambus.

Trådtetthet

Trådtetthet eller thread count (TC) er en målestokk for hvor fint eller tett et stoff er vevd. TC angir hvor mange tråder som er vevd sammen i en kvadrattomme. Her telles alle tråder, både trådene som går horisontalt og vertikalt. Hovedregelen er at TC indikerer kvalitet - jo høyere TC jo bedre kvalitet.

Vevemetode

Vevemetode forteller noe om hvordan tekstilen oppfører seg, og hvilke egenskaper sengesettet får. Det forteller også noe om kvaliteten på materialet. Veves det for eksempel Jacquard vil kvaliteten på bomullen alltid være god, da vevteknikken er krevende og kostbar. En lerretsbinding er en rask og enkel vevemetode som krever mindre av materialet for å få et vellykket resultat.

Chambrey sengesett har melert farge

Dette er en vev som bomull eller Percale hvor man har forskjellig farge på renning og innslag. Fargen blir melert og kan minne litt om dongeri. Gir et fint fargespill på tekstilen og en mer støvete farge, og er en deilig kvalitet å bruke til sengetøy.

Percale sengetøy gir en glatt overflate

Sengesettene vil få en glatt overflate som vil oppleves sval og litt crispy mot kroppen. En god bomullskvalitet med ekstra tynt og fint garn, med mange tråder per tomme. Dette tåler mye vask og er ekstra slitesterkt. Nydelig kvalitet på sengesett og laken. Trådtettheten på stoff i Percale er fra TC 180 eller høyere. Egner seg godt til laken på grunn av slitestyrken. Våre laken og putetrekk lages fra TC 200.

Vintage vasket gir matt overflate

Sengetøy som er vasket er supersoft og veldig behagelig mot huden. Vintagevasken gir en mattere overflate. Konfeksjonert med jeans søm på både putetrekk og dynetrekk for å forsterke den bakoverlente følelsen på sengetøyet.

Sateng sengesett av fin bomull

Sateng er en vevemetode som gir et lekkert og blankt sengetøy. Vevemetoden gir en ekstra glanset overflate, med en mattere bakside. Den siden som brukes til rettside har ofte langt flere tråder enn baksiden. Dette gir den skinnende overflaten. Sateng sengetøy virker som det svøper seg rundt kroppen og gir deg den gode følelsen av velvære.

Sorrento sengesett fra Borås Cotton i myk sateng

Sorrento sengetøy med blomstermotiv i sateng. Kontrastbise rundt både putevar og dynetrekk for det lille ekstra.

Bedward sengesett fra Halvor Bakke i myk sateng. TC 400

Sengetøy i Paisley mønster er alltid klassisk og elegant. Halvor Bakke Bedward sengesett har en trådtetthet på TC 400 og er derfor silkemykt.

Dobby sateng gir hotellkvalitet

Sengetøy i dobby sateng er når det er vevet inn striper eller ruter i satengen – som for eksempel i Turiform Turistripe og Harmony Stripe. Du ser godt det matte mot det blanke, og for mange er dette assosiert med «hotellkvalitet». All vår sateng lages med 100% bomull i meget god kvalitet.

 

Vintage vasket sateng sengesett er myk mot huden

Her har tekstilen fått en ekstra behandling som matter ned satengen og tilfører en følelse av å være enda softere mot huden, dessuten vil fargen fremstå som mer støvete med patina.

 

Myk og lun sengetøy i flanell

Flanell kvaliteten er gjerne børstet eller behandlet etter veving, for å fremstå ekstra myk og lun. Flanell er vevet av et grovkardet- eller børstet garn, som skal være både mykt og slitesterkt. Tekstilen kan være farget eller ha et trykt mønster.

 

Når det står garnfarget flanell på sengesettet betyr det at garnet er farget inn før mønsteret veves, men det kan også være ensfarget og garnfarget. Dette er den mest eksklusive kvaliteten som vi blant annet har i sengetøy fra Halvor Bakke.

 

Flanell sengetøy er ekstra lunt og deilig som er nydelig senhøstes og i vinterhalvåret. Passer også perfekt på en fjellhytte. Vi benytter alltid 100% bomullsgarn i våre flaneller.

Hvordan sjekke om flanellen er garnfarget eller printet?

Du kan enkelt sjekke om flanellen er garnfarget eller printet ved å se på innsiden av sengesettet. Den garnfargede ser lik ut på forside og bakside av tekstilen med unntak av «børstingen».

Nero sengesett i flanell fra Borås Cotton

Nero sengesett i flanell i sort og hvit. Flanell er manges favoritt i vinterhalvåret. 

Krepp sengetøy er en sommerfavoritt for mange

Nostalgisk favoritt for de som liker litt struktur i sengetøyet. Sengesett i krepp er godt egnet til bruk om sommeren da den kan virke svalende. Karakteristisk med litt knudrete overflate som blir skapt ved bruk av kreppgarn hvor kreppeffekten veves inn. Krepp som er vevd i denne spesielle teknikken gjør at stoffet krøller/folder seg, vil kunne se relativt glatt ut når det er nytt og uvasket. Dette er den fineste krepp-kvaliteten og den dyreste. Ofte kalles dette ekte krepp og er den vi har i sengesett fra Halvor Bakke.

Det finnes også en enklere krepp i sengetøy som er kjemisk fremstilt.  Det gir et lett og fint sengesett til varme sommernetter. Denne kreppeffekten ser man tydelig også før vask.

Jersey sengesett og laken er myke

Jersey er strengt tatt ikke vevet, men strikket; gjerne sammen med en tynn elastisk tråd. Dette er vanligst i bruk på formsydde laken (jerseylaken), men egner seg også godt til sengetøy. Vi har nydelige sengesett til barn i jersey. Disse er veldig populære fordi de er så myke og føyelig.

Bomull

Bomull er vår viktigste naturfiber og har vært benyttet i flere tusen år. Produksjon av bomull foregår i dag i mer enn 80 land. Vi benytter kun 100 % bomull av god kvalitet med lange fibre for å holde et høyt kvalitetsnivå på alt vi produserer av sengesett. En tett fin vevkonstruksjon gir en god slitestyrke du vil ha glede av lenge.

GOTS sertifisert bomull

For å kunne betegne bomull som økologisk må visse kriterier være tilstede. Krav til renhet for økologisk bomull starter ved dyrkingen av selve bomullsplanten. Denne bomullen produseres helt uten bruk av kjemisk-syntetiske sprøytemidler, kunstgjødsel eller genmodifiserte frø. Hele produksjonsprosessen skal være helt uten miljøskadelige stoffer. Bra for oss mennesker og bra for miljøet.

Vi i Norsk Dun/Norvigroup er GOTS sertifisert, og hva betyr så det?

Sporbarhet - det vil si at det er kontroll på hele produksjon- og verdikjeden. Hele varens reise - fra produksjonen av bomullen og helt frem til ferdig produkt i butikk - skal kunne dokumenteres. Det skal gjøre deg trygg på at de produktene du kjøper, og som er merket med GOTS er dokumentert økologisk bomull. Lisens kan sjekkes her.

Egyptisk bomull - For deg som liker mykt og glatt sengetøy

Dette er betegnelsen på langfibret og høykvalitets bomull som gir et veldig mykt og glatt sengetøy. Grunnet den høye kvaliteten på bomullen kan den spinnes i veldig tynn tråd, og derfor ser du ofte en høy trådtetthet på tekstilen i sengesettet og det oppleves som luksuriøs og elegant. St. George inngår i vår basekolleksjon til Halvor Bakke og er i egyptisk bomull.

Slub cotton gir struktur i sengetøyet

Slub betyr knute på engelsk, og det viser til garnet som er litt uvørent ujevnt i tykkelse. Det gir en tekstil med struktur, litt tilsvarende lin, men som er mye lettere. Det er en spennende og litt annerledes kvalitet som gir et lekkert sengetøy i 100 % bomull.

Taktilitet og tekstur er ord man ofte bruker om tekstil for å forklare overflater. Slub cotton er et godt eksempel hvor sengetøyet blir mer spennende fordi den har en annen tekstur enn en vanlig bomullsvev.

Lin dynetrekk og putevar blir mykere for hver vask

Sengesett i 100 % lin er et rent naturprodukt som kommer fra lin-planten. En av få kvaliteter som ikke er bomull. Stoffet er slitesterkt, og du vil oppdage at det føles mykere for hver vask. Ønsker du en blank tekstil kan den gjerne strykes, men dette er stoffer som er minst like sjarmerende krøllet.

En god miks er 50 % lin og 50 % bomull. Det gir uttrykket og litt av egenskapene til lin, men gir et lettere og softere sengetøy.

Sengetøy i bambus er mykt og godt mot kroppen

Bambus absorberer bort fuktighet 3 ganger mer enn bomull, og vil derfor gi deg den optimale sovekomforten gjennom hele natten. På grunn av dens temperaturregulerende egenskaper virker sengetøy i bambus kjølende når det er varmt og varmt når det er kaldt. Våre sengesett i bambus viskose er laget av 100 % bambus og produsert uten bruk av skadelige kjemikaler. Bambusfibrene er også 100 % nedbrytbare. Bambusen egner seg svært godt for personer med sensitiv og allergisk hud da bambusen er antibakteriell.