Hvordan velge riktig dundyne?

Å velge dyne er et personlig valg, vi hjelper deg på veien og forteller her litt om ulike dunkvaliteter, bæreevne, fyllvekt, dunandel og trekk. 

 

Alle mennesker har forskjellige personligheter, preferanser, fysikk, biologi og bor og lever geografisk veldig forskjellig, og det er først når man tar hensyn til alt dette at du velger riktig.


Livet er ikke statisk og vi endrer oss i livsløpet. Behovene for et barn som får sin første voksendyne, er forskjellig fra en aktiv kvinne på 29 eller en eldre herre på 82. Noen er varme og andre er kalde, og noen er lange mens andre er kortere.


Den viktigste investeringen er å ha det optimalt der du sover mest, slik at du selv tilrettelegger for den gode nattesøvnen – for det er det det hele dreier seg om. Viktigheten av det å sove godt.

bilde som viser dun som fylles i dyner og puter

3 ting du bør tenke på når du skal velge dundyne

Kvaliteten på dunen

Dunkvaliteten er avgjørende i forhold til hvor varm eller sval dynen er. Norsk Dun bruker kun Klasse 1. Denne kvaliteten har de strengeste kravene og toleransegrensen for løse dunfibre, støv og andre elementer er svært lav. Tommelfingerregelen er at jo høyere andel dun i forhold til andel fjær – jo bedre er kvaliteten og jo bedre isolerer dynen. Det er da vi snakker om bæreevne. 

Bæreevne på dundynen

Bæreevne forteller noe om dunens evne til å isolere, og med isolasjon tenker vi ikke kun på evnen til å varme, men også evnen til å lufte og kjøle ned. Tenk deg et nytt velisolert hus – det er varmt om vinteren og svalt om sommeren. Slik fungere også en dundyne.

 

Bæreevne måles i CUIN som er en internasjonal standardisert måleenhet. Sjekk derfor alltid CUIN på dundynen før du kjøper. Jo høyere tall - jo bedre kvalitet er det på dunen (skala går fra 100-1100).   

Fyllvekt på dundynen

Fyllvekt avgjør også om du har en ekstra varm dyne eller en sval dyne. En godt fylt dyne er perfekt til vinterbruk. Den samme dunkvaliteten brukes også i svale dyner, men da med mye lavere vekt. Konstruksjon og kvalitet på trekket påvirker dynens egenskaper. Alle dynene fra Norsk Dun er rutesydde for å få den optimale fordelingen av dun, for at det skal være lett å riste opp dynen og at dunen holder seg på plass.

 

Dundyner til voksne

Dunputer til voksne

Dundyner til barn

Dunputer til barn