Hva bør man tenke på ved valg av ny dyne? Vi guider deg til riktig dyne.

DYNEGUIDE - Slik velger du riktig dyne

Dette bør du tenke på før du kjøper ny dundyne. Å velge dyne er et personlig valg, vi hjelper deg på veien og forteller her litt om ulike dunkvaliteter, bæreevne, fyllvekt, dunandel og trekk. 

Les vår guide slik at du lettere kan sikre deg at du velger riktig drømmedyne. 

Hvilken dyne er best? 

Det er ingen fasit på hvilken dyne som er best. Det å velge dundyne er et personlig valg og det er dine personlige preferanser som setter standarden for hva som er en god dundyne.

 

For å gjøre et riktig valg av dyne kan det være fint å vite litt om ulike dunkvaliteter og hva de ulike begrepene som CUIN, 90/10 og rutesydd betyr. Her gir vi deg en innføring og forklarer på hva du bør tenke på når du skal kjøpe ny dyne.  

Dunkvalitet

er avgjørende i forhold til hvor varm eller sval dynen er. Tommelfingerregelen er at jo høyere andel dun i forhold til andel fjær – jo bedre er kvaliteten og jo bedre isolerer dynen. Det er da vi snakker om bæreevne.

Hvilken dun er best?

Det som produseres mest hos Norsk Dun er dyner av andedun og gåsedun. Vi benytter råmaterialer av god kvalitet. 

Forskjellen på andedun og gåsedun er at gåsedun er generelt større og sterkere enn andedun. Det gir gåsedun et fortrinn med at dunen isolerer bedre enn andedun. 


Bæreevne

Dette forteller noe om dunens evne til å isolere, og med isolasjon tenker vi ikke kun på evnen til å varme, men også evnen til å lufte og kjøle ned. Tenk deg et nytt velisolert hus – det er varmt om vinteren og svalt om sommeren. Slik fungerer også en dundyne.

Bæreevne måles i CUIN og skalaen går fra 100-1100. Tallet forteller om hvor stort volum dunen fyller.  Enkelt forklart – jo høyere tall, jo bedre kvalitet på dunen. Alle dunprodukter fra Norsk Dun er merket med CUIN-nummer.

 

Fyllvekt

Hvor mye dynen er fyllt med av dun avgjør om dynen er ekstra varm eller sval. En godt fylt dyne er perfekt til vinterbruk. Den samme dunkvaliteten brukes også i svale dyner, men da med mye lavere vekt.

Dunandel

Står det 90/10 betyr det at dynen er fyllt med 90% dun og 10 % fjær. Jo mer dun desto bedre isolasjon. Du finner fordelingen av dun og fjær beskrevet på alle dunproduktene våre. 

Liker du en lett og luftig dyne anbefaler vi høyeste dunprosent. Med lavere dunprosent vil dynen kjennes litt tyngre og ikke fremstå like luftig og lett.

Når det gjelder hvor varm dyne du skal velge så er det flere faktorer som spiller inn. Tenk gjennom disse punktene: 

 • Klima ute
  Norge er et langstrakt land hvor det kan være variasjoner i temperaturer. Jo kaldere klima, jo større krav settes til isolasjonsevne i dynen.
 • Temperatur på soverommet
  Liker du å lufte godt på soverommet gjennom hele natten? Eller bor i et gammelt hus som har naturlig trekk? Da stiller det krav til større isolasjonsevne i dynen enn om du sover i varmere soverom. 
 • Kroppsvarme
  Det er svært individuelt hvor varm den enkelte føler seg til en hver tid. Noen fryser sjelden, mens andre er noen frysepinner. Hvor man måtte plassere seg selv på denne skalaen vil også være med på å avgjøre hva slags dyne man bør velge.
 • Fuktutskillelse. Alle skiller ut fuktighet av kroppen i løpet av natten og dette varierer fra 1 dl til over en halv liter på en natt. For de som skiller ut mye fuktighet er det viktig å velge en dyne med egenskaper som tar opp og leder bort fuktighet i størst mulig grad, dvs. velge en dyne med høy dunprosent.
 • Personlig oppfatning av komfort
  Som kjent kan det være store svingninger i hvordan folk oppfatter velbehag og komfort. Når det gjelder dyner mener enkelte at en dyne bør være tung, mens andre mener at den bør være luftig og lett.

De fleste velger en tynnere dyne i de varme sommermånedene og en tykkere til vintersbruk. Men mange trives også godt med en helårsdyne som brukes hele året. 

Dynetrekket

Trekk eller dunlerret som brukes til dyner og puter må være "duntett" for å unngå at det lekker. Trekket må også være fuktabsorberende, "pustende" og lett i vekt for at det skal være komfortabelt å bruke. Jo bedre dunkvalitet som skal fylles i en dyne eller pute jo finere bør kvaliteten på dunlerretet være slik at ikke dunen lekker ut. 

 

Konstruksjon og kvalitet på trekket påvirker dynens egenskaper. Alle våre dundyner er rutesydde for å få den optimale fordelingen av dun, for at det skal være lett å riste opp dynen og at dunen holder seg på plass. I denne konstruksjonen består dynen av et antall kvadratiske/rektangulære puter. Her gir færre ruter en tykkere dyne, mens mange ruter gir tynnere dyner.

Alle våre trekk er i bomull, men de har ulike vevemetoder (batist, sateng, twill). 

 

Se våre dundyner til voksne

Se våre dunputer til voksne

Se våre dundyner til barn

Se våre dunputer til barn