Dun er et lite stykke magi fra naturens side

0

Her gir vi deg 5 grunner til at dun er best å sove i:

Lette og luftige materialer

Dundyner og –puter er meget komfortable fordi deres naturmaterialer er som skapt for velvære. Sjøfugler har gjennom tusenvis av år utviklet en fjærdrakt som er skapt for isolasjons- og fuktighetsbalanse. Dun- og fjærdrakten er utviklet for å tåle store temperatursvingninger fra kalde vintre til svært varme somre, samtidig som fuglene veksler mellom å oppholde seg i vann og på land. De er avhengige av at dunene tørker raskt og at de isolerer godt mot både kulde og varme. Bomullsplanten har utviklet seg på samme måten for å motstå klimatiske vekslinger. Det å tåle både sol, hete, kulde, regntid og tørke, krever spesielle egenskaper. Disse egenskapene gjør sengetøy i dun til det mest komfortable alternativ.

Fremragende isolasjonsegenskaper

Dunens isolasjonsegenskaper har utviklet seg naturlig gjennom tusenvis av år. En dundyne vil isolere og skape et behagelig soveklima enten det er kaldt eller varmt i rommet. Den er med på å hindre varmetap fra kroppen når det er kaldere i rommet, og den vil hindre varmepåvirkning når det er varmere. Denne mekanismen er velfungerende fordi dunenes oppbygging sørger for et konstant luftlag mellom kroppen og rommet. Sammen med en svært god fuktregulering fra naturens side, er denne isolasjonseffekten kanskje den beste man kan bruke i sengen.

Glimrende fuktregulering

Gammel fysikklærdom sier at når fuktighetsnivået øker, kjennes varmen varmere og det kalde kaldere. Man kan tåle 40 graders varme når det er et tørt, men man holder ikke ut særlig lenge å bade i et vann som holder 40 grader. Dersom man svetter om natten er det viktig at denne fuktigheten forsvinner raskt. Hvis ikke det skjer, vil varmefølelsen forsterkes og det blir ubehagelig. Dun og bomull har meget gode fuktregulerende egenskaper som gjør at den væsken vi skiller ut gjennom natten (4 – 5 dl!) raskt absorberes av dundynen og raskt luftes videre ut. En slik mekanisme er med på å øke velværet betydelig.

Allergivennlig

Mye veldokumentert forskning viser at dundyner og –puter egner seg spesielt godt for husstøvallergikere. De fleste allergikere er allergisk mot husstøv. Husstøv består i all vesentlighet av avføring fra midd (kvalster). Er det mye midd i et miljø, så er det også mye husstøv, og følgelig uheldig for allergikere. For at midden skal kunne leve, er den avhengig av relativt høy fuktighet. Siden dun raskt kvitter seg med fuktighet, er dette derfor det beste valget for husstøvallergikere. For at dun ikke skal lekke ut av lerretet, må dette være tettvevd. En følge av dette er at midd ikke klarer å trenge gjennom og ta bo i dynen. Den vil for øvrig ikke ha noe å leve av der. Dens mat er hudrester fra mennesker, og dun og fjær står ikke på menyen.

Sterk faglig kompetanse

Som Norges eldste og største produsent av dundyner og dunputer er faglig kompetanse nøkkelen til våre gode kvalitetsprodukter. Å kompromisse på kvalitet er aldri et alternativ når vi skal lage de mest fantastiske produktene til din seng. Vi hjelper deg gjerne med å finne dunprodukter som er riktig for deg og ditt behov. 

Se vårt sortiment av dundyner og dunputer

Miljøvennlig og høy sovekomfort med dun fra Norsk Dun